Sprawdź, co można przyrządzić za pomocą wolnowaru

Jeśli ktoś myśli, że wolnowar to urządzenie dla fanatyków sztuki kulinarnej, ten zdecydowanie jest w błędzie. Jest to przede wszystkim sprzęt kuchenny, który zdecydowanie ułatwi przygotowywanie smacznych i pełnych składników odżywczych dań o bardzo różnym charakterze. Wolne gotowanie nie oznacza absolutnie więcej czasu w kuchni, wprost przeciwnie – więcej czasu dla siebie!

Co to takiego wolnowar?

Jak sama nazwa wskazuje, jest to urządzenie kuchenne, które przygotowuje posiłki zdecydowanie wolniej, niż jego znacznie bardziej popularny przeciwnik, czyli szybkowar. Wybrane danie wystarczy włożyć do garnka i czekać nawet kilka godzin w ogóle do niego nie zaglądając, aby po tym czasie delektować się potrawą o wyjątkowym smaku i do tego niesamowicie zdrową. Wolnowar przygotowuje posiłki w temperaturze niższej niż 100 stopni Celsjusza, a to sprawia, że spokojnie możemy zająć się zupełnie czymś innym, ponieważ potrawa na pewno się nie przypali, a jedynie zyska jeszcze na swojej intensywności. Co w takim razie możemy w nim przygotować?

Wolnowar przepisy – dania jednogarnkowe

Urządzenie wolno gotujące sprawdzi się między innym w przygotowywaniu smacznych dań jednogarnkowych, które świetnie pasują na danie obiadowe czy ciepłą kolację. Są to między innymi bigosy, różnego rodzaju gulasze, potrawki, lecza, risotta, zupy, które wymagają dłuższego gotowania, aby zyskać na swojej intensywności, a także rosół, który im dłużej się gotuje i na wolnym ogniu, tym jest smaczniejszy. 

Różnego rodzaju dania mięsne

Nie od dziś wiadomo, że mięso, które piecze się dłużej i w niższej temperaturze, tym więcej zachowuje wartości odżywczych, ma delikatniejszą konsystencję i jest bardziej wyraziste w smaku. Wolnowar przepisy obejmują więc także te, które związane są z przygotowywaniem dań mięsnych. To w nim przyrządzimy wyśmienity drób, wołowinę, wieprzowinę i inne mięsa, które wymagają dłuższego duszenia. Wolnowar nie pogardzi również podrobami – dzięki niemu będą jeszcze delikatniejsze! 

Konfitury i dżemy

Cenisz własnoręcznie przygotowywane domowe konfitury? – Zdecydowanie powinieneś sięgnąć po wolnowar przepisy, które z pomocą tego urządzenia pomogą ci przygotować wyśmienite słodkie i wytrawne przekąski do domowej spiżarni zamknięte w szczelnych słoiczkach z takich owoców i warzyw jak śliwki węgierki, morele, wiśnie, dynia, żurawina, papryka, pomidory czy cebula. Nie musisz obawiać, że że pod wpływem długiego gotowania przypalą się lub wykipią. Co ważne, nie wymagają także dużego dodatku cukru – są więc zdecydowanie zdrowsze. 

Ciasta z wolnowaru 

Choć może wydawać się to dziwne, to w wolnowarze z powodzeniem można przyrządzać także desery, w tym przede wszystkim ciasta. Gotuje się je z wykorzystaniem pary i są wyjątkowe zarówno w smaku, jak i konsystencji. Z jego pomocą przyrządzisz między innymi wyśmienity sernik, babkę cytrynową, ciasto czekoladowe, marchewkowe, czy nawet chleb. Niezależnie od tego co będziemy gotować w wolnowarze, to każda potrawa jest nie tylko smaczniejsza, ale również znacznie bardziej zdrowa.